Kuvataide Suomessa

Kuvataide ja muut taiteen muodot Suomessa ovat saaneet vaikutteita erityisesti luonnosta. Lue lisää kuvataide Suomessa listää.

Kuvataide Suomessa

Mitä suomalaisuudesta ja Suomesta tulee ensimmäisenä mieleen? Kenties kaunis luonto, Kalevala ja valoisat kesäiset illat järven rannassa. Nämä aiheet ovat innoittaneet taiteilijoita vuosi toisensa jälkeen. Perinteistä suomalaisuutta ilmennetään ja varjellaan niin kuvataiteessa, musiikissa kuin myös designissa. Kansallisromanttiset aiheet herättävät aina innostusta suomalaisuudesta ja Suomen erityisyydestä. Artistien käsistä on syntynyt teoksia niin koristeeksi kuin hyötykäyttöönkin, ja suomalaista designia edustavat huippumerkit, kuten Iittala, Marimekko ja Makia, ovat tunnettuja nimiä jokaisessa taloudessa. Historiallisesti katsoen Suomesta löytyy monta uranuurtajaa, jotka ovat auttaneet suomalaisen taiteen pääsyä nykyiseen pisteeseensä saakka. Akateemisesti kuvataidetta on alettu opettaa ensimmäisen kerran Turun kaupungissa jo 1700-luvulla.

Kuvataide Suomessa

Ensimmäisiä merkkejä ihmisen luomasta taiteesta Suomessa löytyy yllättävästä paikasta: Kristiinankaupungin Susiluolasta. Tutkimusten mukaan Susiluolan maalaukset ovat jopa 100 000 vuotta vanhoja ja tällä tavalla täysin ainutlaatuisia. Suomen kuvataide on vuosien saatossa saanut tyylilajeihinsa vaikutteita lukuisista erilaisista suuntauksista, joita muualla maailmassa ihailtiin. Suomen kehitysvaiheet valtiona ovat myöskin vaikuttaneet suuresti siihen taiteeseen, mitä Suomessa on milloinkin saatu aikaan. Suomi on myös saanut kansainvälistä tunnustusta modernin taiteen parissa, ja suomalaiset taiteilijat näyttävät edelleen osaamistaan mitä erilaisimmissa taidenäyttelyissä ja taidemessuilla ympäri maailmaa. Nykytaiteen museo Kiasman perustaminen onkin yksi modernin taiteen merkkipylväistä taiteiden historiassa.

Tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita

Muutama suomalainen nimi herättää ajatuksia ja muistikuvia jokaisessa kuulijassaan. Esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela on loistava esimerkki jokaiselle mieleenpainuvasta taiteilijasta. Gallen-Kallela oli erityisen taidokas suomalaisen kansallisidentiteetin vahvistamisessa ja sai inspiraationsa Kalevalan sivuilta. Helene Schjerfbeck puolestaan on yksi Suomen tunnetuimmista naistaiteilijoista. Erityisesti Schjerfbeckin öljymaalaukset ovat saaneet kansainvälistäkin huomiota. Tunnettujen taiteilijoiden joukossa on myös mainittava esimerkiksi Hugo Simberg, jonka legendaarisimpiin teoksiin kuuluvat esimerkiksi ”Haavoittunut Enkeli” ja ”Kuolema Kuuntelee”. Taiteella on ollut vahva vaikutus ihmisten mielikuviin siitä, mikä on suomalaista ja mikä Suomessa on arvostamisen ja ihailemisen arvoista. Lisäksi taide on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta jo vuosisatojen ajan.

Tunnetuimmat taidemuseot

Suomesta löytyy monenlaisia museoita, joissa suomalaiseen taiteeseen pääsee tutustumaan tarkemmin. Suomalaisten taidemuseoiden helmi on ehdottomasti Helsingissä sijaitseva Ateneum. Se sisältää suurimman kokoelman suomalaisesta klassisesta taiteesta. Toinen suomalaisen kansallismuseoiden kolmikon muodostavista museoista on Kiasma, joka on keskittynyt nykytaiteeseen. Siellä pääsee ihastelemaan yli kahdeksan tuhannen taiteilijan teoksia eri vuosilta. Helsingin Taidemuseo puolestaan on Helsingin kaupungin omistuksessa oleva museo, joka pitää huolta kaupungin taidekokoelmasta. Siellä on esillä esimerkiksi pieni näyttely Tove Janssonista ja tämän luomista rakkaista Muumi-hahmoista. Uusimpana tulokkaana toimii Amos Rex -museo, joka avattiin vuonna 2018. Amos Rex pitää sisällään kokeellisempaa taidetta niin Suomesta kuin myös ulkomailta.

Muita suomalaisia taiteenmuotoja

Kuvataiteen lisäksi suomalaiset ovat niittäneet mainetta myös muiden taiteenmuotojen parissa. Jokainen suomalainen tietää, kuka Jean Sibelius on. Sibeliuksen ilmiömäinen musiikki on säilynyt rakkaana suomalaisille sukupolvelta toiselle. Toinen rakastettu musiikillinen vaikuttaja on Oskari Merikanto, ja tuoreempana musiikin ikonina toimii Juice Leskinen. Kirjailijoista suomalaisille lähinnä sydäntä on ehdottomasti Väinö Linna ja tämän legendaarinen teos ”Tuntematon Sotilas”. Kansainvälisesti ylistetty Mika Waltari puolestaan valloittaa yhä uusia sydämiä upealla ”Sinuhe Egyptiläinen” -teoksellaan. Monien mielestä suomalaisten lasten elämä olisi ollut hyvin toisenlaista ilman Tove Janssonin rakastettuja Muumi-hahmoja. Kalevala puolestaan on valtavan suuressa osassa suomalaista kansallisidentiteettiä.

Nykypäivän taide

Suomi on nykypäivänäkin kotimaa yli 3 000 aktiiviselle taiteilijalle. Suhteutettuna pieneen väkilukuumme olemme yllättävän aktiivisia monilla erilaisilla taiteenaloilla. Mielenkiintoisena lisänä perinteisten design-tuotteiden ja taiteen eri muotojen lisäksi ovat nykyiset teknologian avulla esiteltävät taideteokset ja veistokset. Suomalainen osaaminen on lisäksi kovassa huudossa arkkitehtuurin parissa. Suomalaisten suunnittelemia rakennuksia ja sisustuksia löytyy lähes jokaisesta maailman kolkasta. Suomalaisessa taiteessa ja suunnittelussa osataan hyödyntää pelkistettyjä ja kestäviä materiaaleja sekä toimivuutta ja ajattomuutta. Ulkomaalaiset vaikutteet jatkavat edelleen vakaata vaikutustaan suomalaisen taiteen parissa ja vain aika näyttää, mihin kaikkeen huolelliset ja taidokkaat suomalaistaiteilijat tulevaisuudessa vielä pystyvätkään.

Lue lisää graafisesta suunnittelusta tältää.